Sjøørretfiske i Østfold

posted in: Fiske, Uncategorized | 0

For noen dager siden tikket det inn en melding fra Tobias i innboksen.

”Fiske litt onsdag?”

Jeg så på kalenderen at jeg hadde fri og svarte ”hva byr du på?”

”Østfold, kilosgaranti”, svarte Tobias.

”Med.”

 

Tobias er ikke så glad i søvn og foreslo at vi burde komme oss ut i femdraget på morgenen, men det ble til at jeg plukket opp Simen i Oslo sentrum klokken syv før vi satte kursen sørover på E6 mot Ås hvor Tobs holder til. Spådd sol og lite vind, og som de fleste som har fisket litt sjøørret vet så er behagelig vær og antall fisk i håven ganske dårlig korrelert. Tobias hadde, til tross for at han mente vi var lovlig sent ute, klokketro.

Vi testet først en hemmeligspot like ved grensen mellom Akershus og Østfold. Simen stilte seg på et stupebrett, festet på en jiggy med opphenger, og landet en trill rund sølvblank hopper på rundt 7 hekto, samt hadde noen følgefisk. Dobbelt så mange fluer, dobbel sjanse for fisk. Simen hadde fiskelykken med seg, men det kostet, for i et uoppmerksomt øyeblikk på stupebrettet blåste Tørt-linekurven på sjøen. Tobias og jeg holdt oss til en flue om gangen og kjente ingenting. Og til tross for noe motvilje fra Simen som fulgte med på linekurven som nå var midtfjords, toget vi videre til neste godspot.

 

Fisk på
Fisk på. Foto: Simen Prestaasen, Tørt flyfishing

 

Vi fordelte oss der utover på et ganske kort strekke på en fin odde mellom to grunne bukter. Kort tid etter hadde Tobias landet fire trinne halvkilos mens Simen og jeg som sto noen meter unna ikke kjente noen verdens ting. Vi ség stadig nærmere Tobias og til slutt så nærme at han trakk seg inn på land så vi kunne fiske av den eneste kvadratmeteren hvor det tydeligvis var fisk i fjorden. Simen klarte etter hvert å lure en fin sø, mens jeg stod igjen og byttet fluer som en gal og kjente på at nå hadde det vært fint med et lugg snart.

Solen kom frem, vi kastet jakkene, og dro for å teste neste odde. Her var det intet å kjenne.

 

Tobs med kilos
Tobs med kilos. Foto: Simen Prestaasen, Tørt flyfishing

 

Dro tilbake til godspotten, og Tobs, som jo hadde lovet meg kilosfisk, pekte meg opp på den steinen der han hadde tatt fiskene sine. Tobias stilte seg der jeg hadde stått tidligere på dagen, og jaggu hadde han ikke straks en stor fisk etter, han kjente den fire ganger, jeg ropte ”ta et lite stopp”, Tobias stoppet inntrekket et sekund og på neste trekk sitter den! Fisken er passe feit og trekker vekten til 1,2. Kjekt å kunne hjelpe, og dagen var reddet for trekløveret, men for meg var det jo fremdeles blanking.

Vi fortsatte dengingen og hadde nå alle flere store fisk etter, så dem i overflaten, tydelig  at flakene var på matsøk innover nå. Bare å strekke ut det man klarte nå. På andre inntrekket av kast nummer tusen smeller det endelig på en fisk på deceiveren min, stangen er i bøy og jeg blir litt stresset over å kjenne såpass motstand i andre enden. Jeg har hatt rimelig rævva uttelling på sjøørretfisket i vinter, faktisk null fisk i håven har det blitt, så jeg hadde eksamensnerver når jeg nå stod mitt oppi det og kjørte det som kjentes ut som klar sjøørretpers for min del. Tobias får en halvkilos samtidig, doublé, men Simen som ser at jeg står og kaver litt kommer med beroligende ord om at det bare er å få den på snellen, kroken er solid og fortommen tykk, gjør som vanlig. Fisken turer frem og tilbake noen runder og til slutt kommer Simen bort og hjelper meg med å håve en feit halvannenkilos med perfekt form! Klar sjøørretpers for min del, smilet er bredt og skuldrene glir på plass. Tobs konstaterte selv at han ikke er så verst guide her i Østfold.

 

Ny pers
Ny pers. Foto: Simen Prestaasen, Tørt flyfishing

 

Sølv
Sølv. Foto: Simen Prestaasen, Tørt flyfishing.

Leave a Reply