Hvor er informasjonen? – En liten guide til turplanleggingen

posted in: Turplanlegging | 0

Vi drister oss til en liten guide til hvor man finner den rette informasjonen når turen skal planlegges.

Informasjon om området du skal på tur i

Ut.no har masse fin info om ulike områder i hele landet, og det har iNatur også. Sistnevnte har dessuten en søsterside i Sverige, for de som skal dit. På Inatur kan man også kjøpe fiskekort og jaktkort, fra fine lister over alskens jakt- og fiskeområder, enten det er statsgrunn eller privat.

Uansett om man har en klar idé om hvor man vil dra eller ikke, anbefaler jeg å legge ut et innlegg på Fjellforum.net Hvis det ikke allerede finnes svar der på det du lurer på, er det drøssevis med erfarne folk som hjelper deg med tips og råd.

Kart

En ekte villmarking bruker ikke GPS, og i så fall bare som en nødløsning, mener vi. Som vi fikk høre det av en same på Finnmarksvidda i fjor høst: “GPS’en dreper sansene”. Og litt av moroa også – å gå litt feil er jo halve poenget! Så kart er nok best i papirform, og det finner du hos Turistforeningen (i Oslo har de butikk i begynnelsen av Storgata, praktisk nok rett ved både Stormberg og XXL, og med flere sportsbutikker borti gata). Vil du kjøpe på nett, er linken her: DNT kartbutikk

Når det er sagt, har man jo behov for digitale kart iblant også. Under planleggingen kan det være kjekt å slippe å kjøpe kart for tusenvis av kroner, så Dorge Rundt bruker gjerne PCen først, før vi finner ut hvilke kart vi må kjøpe. For de som ikke trenger de helt store detaljene, eller for eksempel skal gå fra hytte til hytte, har www.ut.no et utmerket Google Maps-kart med alle turisthyttene plottet inn. Er du derimot ute etter noe villere opplevelser utenfor allfarvei, er det lite eller ingenting som slår Statkarts M711. Det er kort og godt Norges mest detaljerte kart, med en ekvidistanse ned på 1 meter. Her er en link til vidunderkartet!

En smarting har også laget en Android-app som kombinerer GPSen på mobilen med M711, sånn at du kan se nøyaktig hvor du befinner deg i dette ekstremt detaljerte kartet. Da vi var på Finnmarksvidda i høst, hendte det et par ganger at vi lot Norgeskart-appen (du finner den i Android Market) bidra når vi var litt usikre på hvilket dalføre vi var i. Altså en nødløsning, ingenting å navigere etter!

Jakttider

Norge: http://www.dirnat.no/friluftsliv/jakt/jakttider/

Sverige: http://www.jagareforbundet.se/jakttider/default.asp

Finland: http://www.riista.fi/riistafi/data/attachments/Season.htm

Leave a Reply